Johtaja: Kumpi ääni ohjaa palautumistasi – sisäinen kriitikko vai kannustaja?
Kesälomakausi on monella jo käynnissä. Osa vasta valmistautuu irrottautumaan arjesta, toiset ovat jo päässeet hengähtämään. Juuri nyt, kun kiire väistyy ja päivät saavat uuden rytmin, on tilaisuus pysähtyä kuuntelemaan: Miten puhut itsellesi, kun arki on haastavaa?
Johtajana tai esihenkilönä sisäinen puhe vaikuttaa yllättävän paljon siihen, miten palaudut, johdat ja jaksat. Tässä blogissa tarkastelen kahta sisäistä ääntä, jotka meissä jokaisessa asuvat: kriitikkoa ja kannustajaa. Ja ennen kaikkea saat käytännön keinoja siihen, miten vahvistat rohkaisevaa sisäistä puhetta.
Sisäinen kriitikko kuluttaa, kannustaja vahvistaa
Moni johtaja tunnistaa tilanteet, joissa sisäinen ääni alkaa epäillä, moittia ja painostaa: “Et osaa tätä. Pitäisi jo tietää. Toiset pärjäävät paremmin.” Tämä sisäinen kriitikko harvoin auttaa, vaikka yrittääkin suojella meitä virheiltä.
Joskus äänessä on kuitenkin kannustaja. Sellainen, joka muistuttaa: “Saat opetella. Sinun ei tarvitse pärjätä yksin. Virheet eivät määritä sinua.”
Nämä kaksi ääntä vaikuttavat suoraan palautumiseesi. Kriitikko pitää sinut hälytystilassa. Se vaikeuttaa rentoutumista ja lisää riittämättömyyden kokemusta. Kannustaja taas tuo myötätuntoa, auttaa pysähtymään ja muistuttaa, että olet riittävä myös keskeneräisenä.
Kriittinen sisäinen puhe ylläpitää kehon stressitilaa myös silloin, kun ulkoinen kiire on jo ohi. Tämä estää palautumista, vaikka kalenteri olisi tyhjä.
Johtaja, oletko jo lomalla vai vasta menossa sinne? Pysähdy hetkeksi.
Ehditkö jo lomailla vai odottaako lähtö vielä edessä? Oli tilanne kumpi tahansa, pieni hetki sisäisen äänen tarkastelulle voi auttaa sinua muuttamaan arkea, jota elät suurimman osan vuodesta.
Alla oleva kuva toimii yksinkertaisena harjoituksena. Se auttaa sinua tunnistamaan, kuka sisälläsi puhuu, ja mitä se tarkoittaa työhyvinvointisi ja johtajuutesi kannalta.
Harjoitus on saanut inspiraationsa Satu Pihlajan kirjasta Valinnan paikka. Näin teet parempia päätöksiä.
3 tapaa vahvistaa sisäistä kannustajaa
- Pysähdy päivän päätteeksi ja kirjaa kolme asiaa, joissa toimit viisaasti.
Keskity erityisesti hetkiin, joissa toimit arvojesi mukaan tai kohtasit vaikeuksia rakentavasti. Näin vahvistat kykyäsi nähdä oma kehittymisesi realistisesti ja kannustavasti. - Puhu itsellesi kuin ystävälle.
Jos läheinen kollega tekisi saman virheen kuin sinä, mitä sanoisit hänelle? Entä jos sanoisit sen itsellesi? Kun opit suhtautumaan itseesi lempeämmin, kasvatat samalla psykologista turvaa myös ympärillesi. - Harjoittele resilienssiä tiimissäsi.
Kun alat tunnistaa ja muuttaa omaa sisäistä puhettasi, huomaat myös, miten annat palautetta muille. Tämä rakentaa turvallista ja kasvua tukevaa ilmapiiriä. Samalla vahvistat koko tiimin kykyä kohdata muutoksia ja epävarmuutta rakentavalla tavalla – yhdessä, ei yksin.
Sisäinen kannustaja sinussa ei synny sattumalta. Se rakentuu pienistä arjen teoista, myötätuntoisesta vuorovaikutuksesta ja siitä, miten suhtaudut itseesi paineen keskellä.

Johtajuus alkaa sisältäpäin
Kesä on hyvää aikaa palautua, mutta myös virittää sisäinen puhe uudelle taajuudelle. Kun kriitikko hiljenee ja kannustaja saa tilaa, sinä vahvistut. Ja niin vahvistuu myös tiimisi.
Johtajana et voi täysin ulkoistaa työhyvinvointiasi. Se ei ole pelkästään unta, liikuntaa ja lepoa, vaan myös sitä, mitä uskot itsestäsi ja kuinka puhut itsellesi silloin, kun olet epävarma tai väsynyt.
Kun opit tunnistamaan oman kriitikkosi äänen, opit myös kuulemaan sen tiimissäsi ja muuttamaan sen kannustukseksi.
Johtajan sisäinen ääni vaikuttaa myös siihen, miten hän tunnistaa muiden tunteita, kohtaa epävarmuutta ja pitää kiinni arvoistaan paineen alla. Tämä näkyy arjen pienissä tilanteissa: miten reagoit virheisiin, otat palautetta vastaan tai näytät keskeneräisyyttä tiimillesi.
Kumpi ääni ohjaa sinua tänään – sisäinen kriitikko vai kannustaja?
Haluatko tukea avainhenkilöitäsi onnistumaan tai kaipaatko sparria omaan johtajuuteesi?
Olen Sanna Nurmi, johtamistaitojen personal trainer, jonka kanssa sinun kannattaa sparrailla, kun haluat olla parempi pomo itsellesi ja muille. Autan sinua johtamaan vahvuuksistasi käsin, ratkomaan arjen haasteita viisaasti ja huolehtimaan hyvinvoinnistasi kestävästi.
Esihenkilötyö voi olla yksinäistä, mutta sitä ei tarvitse tehdä yksin.
Varaa maksuton tutustumiskeskustelu https://pomoni.fi/ota-yhteytta tai lue lisää työnohjauksesta: https://pomoni.fi/pomoni-johtaminen
Voit myös laittaa viestiä tai soittaa numeroon 040 674 9470
Verkostoidun mielelläni kanssasi LinkedInissä ja Instagramissa!
